Welke technieken hebben mij geholpen?
Ik heb in mijn leven met diverse dienstverleners gesprekken gevoerd, maar ik veranderde niet of nauwelijks. Ik was op die momenten niet strijdlustig genoeg om mijn veilige zone te verlaten; er was geen dienstverlener die mij in beweging kon krijgen. Zodra ik na een sessie thuis was en de volgende dag weer braaf naar mijn werk ging, zat ik weer in mijn oude patroon.
Al die huiswerkopdrachtjes, zoals het ‘piekerkwartiertje’ of per dag drie dingen opschrijven waarvoor ik dankbaar moest zijn, deden me niets. Die pasten op dat moment niet in mijn situatie; ik had behoefte aan een vraag, een techniek, een uitleg, een voorbeeld, waardoor ik getriggerd zou worden om letterlijk in actie te komen.
Een aanpak die bij u past
Goed luisteren en op het juiste moment als professioneel hulpverlener ingrijpen en krachtige vragen stellen; het gebeurt dus lang niet altijd. Dat is de belangrijkste ‘techniek’ die ik tijdens alle sessies gebruik.
De technieken bij online coaching
Weinig vragen
Het allerbelangrijkste is het stellen van krachtige vragen, die u aan het denken zetten. Bij het online coachen krijgt u minder vragen van mij, dus deze moeten wel raak zijn.
Schriftelijk contact
Bij schriftelijk contact is het voor mij van belang om een zorgvuldige reactie te formuleren en goed te kijken waar ik op inga en de manier waarop ik reageer.
Het ABC-model voor online coaching
Dit model bestaat uit drie fases.
Fase 1
Uit allerlei invalshoeken, stel ik vragen om het doel helder te krijgen. Hoe belangrijk is het doel voor u? Welke stappen heeft u allemaal al gezet? Wat heeft uw omgeving hiervan gemerkt?
Fase 2
In deze fase gaan we het grotere doel opsplitsen in kleine doelen, want bij online coaching gaat het om de kracht van kleine stappen. Dit houdt het overzichtelijk en dit geeft mij de kans om u meer complimenten te geven. U krijgt meerdere hulpbronnen en ook geef ik u een concrete opdracht, indien u deze niet zelf kan formuleren.
Fase 3
Nadat u uw doel heeft bereikt, kijken we in deze fase naar het ‘onderhoud’: hoe gaat u ervoor zorgen dat u het nieuwe gedrag op de langere termijn behoudt? Onze oude patronen zijn soms hardnekkig dus het is belangrijk om de nieuwe aanpak goed te laten dalen.
Technieken uit reguliere coaching
Daarnaast kan ik gebruikmaken van de technieken die ik gebruik bij reguliere coaching. Deze vindt u hieronder.
Mogelijke technieken tijdens reguliere coaching
Hulpvraag – kern – doel
U komt binnen met een hulpvraag en het is belangrijk om erachter te komen wat daaronder zit. Wat is de beperkende overtuiging die achter de hulpvraag verborgen zit? Vervolgens gaat u een SMART-doel formuleren; wat wilt u aan het eind van de sessies hebben bereikt?
Voorbeeld uit de praktijk
Een coachee had als hulpvraag: ‘Ik wil meer voor mezelf opkomen.’ Door bovenstaande techniek, kwam zij erachter dat ze diep van binnen over zichzelf dacht:‘ Ik ben niet goed genoeg.’
De Assen van Verandering
Dit is een gestructureerde techniek die u inzicht geeft in uw denkproces; u krijgt een beeld van uw huidige gedachtes en gedrag. Vervolgens creëert u nieuwe gedachtes en nieuw gedrag dat we stevig gaan verankeren.
Voorbeeld uit de praktijk
De vragen die behoren bij de Assen zorgen ervoor dat u diep moet graven. De volgende vraag gaf een coachee een goed beeld waarom het toch steeds niet lukte om een nieuwe baan te gaan zoeken: ‘Wat tolereer je in jezelf dat het probleem in stand houdt?’
Provocatief coachen
Deze techniek gebruik ik bijvoorbeeld als een coachee niet tot actie overgaat.
Voorbeeld uit de praktijk
Een coachee wilde weer gaan sporten, want dit had haar in het verleden goed geholpen. In meerdere sessies herhaalde ze dit verhaal, maar ze kwam niet in beweging. Tot het moment dat ik haar verzekerde dat sporten juist alleen voor losers is en ik haar een compliment gaf voor haar passiviteit.
Kernkwadrant
Iedereen heeft een kernkwaliteit, maar als iemand daarin doorschiet dan komt een mens in zijn/haar valkuil: ik ben creatief, maar mijn valkuil is dat ik dan chaotisch word. De gedachtes over nieuwe mogelijkheden met mijn bedrijf vliegen dan ongecontroleerd door mijn hoofd.
Voorbeeld uit de praktijk
Een coachee vulde het kernkwadrant voor haarzelf in. Het kan voorkomen dat iemand die erg veel stress ervaart, terechtkomt in zijn/haar allergie: dat is een eigenschap waar iemand zich bij een ander aan ergert. Toen zij het kwadrant aan mij uitlegde, kwam ze erachter dat ze op dit moment haar eigen allergie leefde.
Het genogram
Via een schematisch overzicht krijgt u een inzicht in patronen en ingrijpende gebeurtenissen binnen uw familie; welke invloed hebben deze op uw leven gehad? Is er iemand binnen uw familie die u eert met uw gedrag?
NLP (beperkt!)
NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren; met deze methode leert een mens om door middel van taal en communicatie invloed te krijgen op onbewuste breinprocessen. Dit klinkt ver gezocht en een aantal technieken binnen de NLP zijn dat ook voor mij. NLP staat ook bekend als de methode
van het pleisters plakken, omdat het effect van sommige technieken van korte duur is. Ik heb alle technieken ondergaan en sommige deden bij mij heel weinig. Deze technieken gebruik ik niet in mijn eigen praktijk.
Ik heb gemerkt dat de uitgangspunten van NLP wel heel nuttig kunnen zijn, dus deze zet ik op de juiste momenten in. Daarnaast is een aantal technieken wel concreet en effectief.
Het communicatiemodel op eigenwijze wijze
Door u te bevragen over de filters uit onderstaand model, krijgt u een inzicht in de manier waarop u informatie van buitenaf ‘filtert’. De antwoorden schrijven we op, zodat u de filters goed tot uzelf kan laten doordringen. Er bewust van kan worden. Vervolgens volgt voor de uitdaging om de versleten filters te vervangen; bent u bereid om deze uitdaging aan te gaan? De moeilijke woorden in onderstaand model worden tijdens de sessie verduidelijkt.
Het Walt Disney Model
Dit model gebruik ik voor mensen die zich persoonlijke willen ontwikkelen en behoefte hebben aan creatieve ideeën.
Perceptuele posities
Dit is een soort rollenspel dat ik gebruik als u zich bijvoorbeeld moet voorbereiden op een sollicitatiegesprek, of een gesprek waarin u het moeilijk vindt om te zeggen wat u echt denkt. U krijgt inzicht in hoe u op de ander overkomt. Vervolgens gaat u - indien nodig - kijken hoe uw boodschap effectiever kan worden overgebracht.