Ik had mezelf voorgenomen om als zelfstandig ondernemer, iedere week iets op LinkedIn te schrijven, maar dat is me niet gelukt. Als ZZP’er loopt alles vaak anders dan ik van tevoren had gepland. Zeker in deze bizarre tijden. Het is keihard werken en ik doe het meeste zelf; ook de administratie heb ik nu onder de knie, maar ik heb gelukkig wel hulp van een vriend voor de ingewikkelde belastingzaken, zodat ik in mei niet opeens een naheffing krijg van drie ton.
Deze week heb ik door de herfstvakantie minder werk, dus een mooi moment om het marketinggedeelte op te pakken. Ik ga mijn site aanpassen, reviews plaatsen, me verdiepen in een nieuwe opdracht, mensen bellen en ik moet nog iets doen met foto’s. Dit laatste is de grootste uitdaging; als kind kon ik al niet spontaan lachen op foto’s en dat is er nooit meer uitgegaan. Afgelopen donderdag, na afloop van een didactische training bij de Academie voor Psychodynamica , was een enthousiaste deelnemer ( het waren eigenlijk alleen maar enthousiaste deelnemers) zo aardig om wat foto’s van mij proberen te maken. En op het moment dat ik voel dat er foto’s worden geschoten, gaat het mis; ik probeer dan te lachen, maar dat gaat dan iets te geforceerd. Het gevolg is een reeks foto’s waarop het lijkt alsof ik net een vijfgangswortelkanaalbehandeling heb gehad, waarbij voor de zekerheid ook maar de verstandskiezen eruit zijn gerukt. Ik heb voor dit artikel nog even gekozen voor een foto van mijn achterhoofd.
Ondanks de strubbelingen vind ik het geheel van het zelfstandig ondernemen erg leuk. Het geeft me veel meer een gevoel van vrijheid, terwijl ik toch meer uren aan het werk ben dan in loondienst. Het werk is afwisselend en ik houd van de onregelmatige tijden. In de afgelopen periode heb ik veel werk gehad op het gebied van (online) didactiek; afgelopen donderdag was daar dus de training voor de docenten van de Academie voor Psychodynamica, waarin rubrics en de cognitieve leerniveaus centraal stonden. Daarnaast heb ik Sarita Lamlal geholpen bij het opzetten van een online sollicitatietraining en Kevin de Vries heb ik begeleid bij de ontwikkeling van de online lessen voor het vak Nederlands. Met Léon Kempees heb ik een volgende stap gezet in de ontwikkeling van zijn verdiepingscursus op het gebied van organisatiesystemen; de inhoud van de lesdagen wordt nu concreter en dit wordt een unieke training, die voor vele organisaties heel interessant kan zijn.
Daarnaast sta ik ook weer voor de klas en geef ik online les. Toch weer lesgeven? Inderdaad. Niet meer als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs of binnen het mbo, maar als docent NT2 voor de opleiding Taal & Inburgering bij het Albeda College. Ik heb echt weer lol gekregen in het lesgeven, omdat ik heb gemerkt dat deze tak van sport mij veel beter ligt. De hele wereld zit in het klaslokaal en alle deelnemers hebben een gemeenschappelijk doel: die ellendige Nederlandse taal onder de knie krijgen. En bij ieder succes dat wordt geboekt, zie ik die ogen stralen. Daarnaast heb ik de eer om het loopbaancoachtraject binnen deze opleiding verder vorm te geven, want de NT2-deelnemers worden bij het Albeda ook begeleid bij het vinden van werk of een geschikte vervolgopleiding. Ik ben Selcuk Yildrim, de onderwijsleider van de opleiding Taal & Inburgering, dan ook dankbaar voor deze mooie uitdagingen.
Daarnaast blijf ik me verder verdiepen in (online) didactiek. Het mooie is dat kennis op dit gebied niet voldoende is, want het draait ook om creativiteit. Iedere docent in Nederland weet nu ondertussen wel dat het online afdraaien van een PowerPoint als resultaat heeft dat de studenten/leerlingen dan even terug naar bed gaan. Maar hoe richt je de les dan anders in? Met heel veel creativiteit dus. In mijn trainingen richt ik me naast de theorie, vooral op de praktijk. Ik ga met alle deelnemers in gesprek over hoe zij hun lessen nu concreet kunnen aanpassen. En dat werkt. Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het nu nog een keer, met collega’s lessen voorbereiden en evalueren zorgt voor een enorm leerrendement. Zeker nu het onbekende online lesgeven een vast onderdeel van het onderwijs is geworden.
Voor nu heb ik echt weer even voldoende over mezelf verteld. Over een aantal weken zal ik verslag doen van de nieuwe avonturen van portretmodel Goedhart. Voor wie nu vakantie heeft: een rustige week toegewenst.
Comentários